κάντε "κλικ" στα εικονίδια για μεγαλώσετε τις εικόνες    ***       "click" on icons to see the whole pictures

 

Μια ματιά στη Νίσυρο   ***   A glance in Nisyros island

Η Νίσυρος βρίσκεται στο κέντρο των Δωδεκανήσων, ανάμεσα στην Κω, την Τήλο και το ακρωτήριο της Κνίδου της Μικράς Ασίας.

Το σχήμα της είναι σχεδόν κυκλικό και οι ακτές της δεν παρουσιάζουν πλούσιο διαμελισμό. Αποτελείται από ηφαιστειογενή βουνά τα οποία στο κέντρο τους σχηματίζουν την τεράστια καλντέρα του ηφαιστείου με μήκος 2400 μ. και πλάτος 950 μ. Εδώ μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει τους εντυπωσιακούς κρατήρες. Ο μεγαλύτερος, που είναι επισκέψιμος, έχει διάμετρο 260 μ. και βάθος 30 μ. Είναι το εξαιρετικής ομορφιάς και σημασίας αξιοθέατο του νησιού.

Άλλα αξιοθέατα είναι: το Αρχαιολογικό, το Λαογραφικό και το Εκκλησιαστικό Μουσείο στο Μανδράκι, το Ηφαιστειακό Μουσείο στα Νικιά, οι μονές: Παναγιά Σπηλιανή και Παναγιά Κυρά, τα ξωκλήσια: Φανερωμένη, Ευαγγελίστρια, Σταυρός, Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, η Αγία Τριάδα κ.ά.

Τα αρχαιότερα μνημεία του νησιού ανήκουν στην νεολιθική εποχή. Από την κλασική αρχαιότητα σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση η ακρόπολη της αρχαίας πόλης, το παλιόκαστρο.

Έντονη είναι η βυζαντινή παρουσία με πολλές παλαιοχριστιανικές βασιλικές και με ξωκλήσια διάσπαρτα σ' όλο το νησί, αρκετά με ενδιαφέρουσες  τοιχογραφίες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παραδοσιακοί οικισμοί του νησιού (Μανδράκι, Πάλοι, Εμπορειό, Νικιά) με τα παραδοσιακά σπίτια και τα γραφικά δρομάκια.

Οι κυριότερες θερμοπηγές βρίσκονται στα Λουτρά του Μανδρακίου, στους Πάλους και στο Αυλάκι των Νικιών.

    Back